De professional versus de beunhaas

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

In iedere branche heb je professionele, wit werkende bedrijven en beunhazen die à contant een klusje voor je doen. Ook onder nagelstylisten zijn er nogal wat zwartwerkers die niet altijd goede nagels maken. Hoe onderscheid je je van ‘hobbyisten?’

Nagelstylist is geen door de Nederlandse overheid erkend of beschermd beroep. In de meeste andere Europese landen ‘bestaat’ het vak ook niet officieel. Dat betekent dat er geen wettelijk erkende diploma’s of opleidingen voor nagelstyling zijn. Vakorganisatie Het Nagelgilde heeft weliswaar een erkenningsregeling, maar er zijn nog niet zoveel nagelstylisten lid van Het Nagelgilde dat deze erkenning voldoende representatief is. Bij veel opleidingen krijg je na het behalen van je diploma een bordje met ‘erkend’ erop en een vermelding op de site van het opleidingsinstituut c.q. groothandel. Dat is geen onafhankelijke erkenning, maar je kunt wel laten zien dat je het vak niet online geleerd hebt…Dat is dan ook alles: wie veel diploma’s aan de muur hangt, laat weliswaar zien dat je veel tijd en geld investeert in je vak, maar de klant die onze branche niet kent, heeft geen idee van wie die diploma’s zijn en wat de waarde ervan is. 

Kwaliteit leveren

Er is maar één manier om te laten zien dat je een professional bent: maak mooie nagels van goede kwaliteit. Kwaliteit bewijst zichzelf. Als je weet dat je kwaliteit levert, dan kun je ook garantie geven. Kwaliteit leveren begint met een goede opleiding die je in staat stelt je vak op het hoogste niveau uit te oefenen. Iedereen kan bedenken dat een cursus van drie dagen onvoldoende basis biedt. Een gedegen cursus die aandacht geeft aan theorie, manicure, alle kunstnagelsystemen én probleemnagels is een must. Doe altijd mee aan het examen, dan weet je of je werk echt voldoende is om te starten met een bedrijf. Begin pas als je echt kwaliteit kunt leveren. Daarvoor moet je eindeloos veel oefenen en kun je je modellen hoogstens een vergoeding vragen voor de materialen. Pas als je nagels het waard zijn om voor te betalen, start je met je studio. En ook dan moet je blijven oefenen en jaarlijks een bijscholingscursus doen.

Wit versus zwart

Een professionele nagelstylist maakt niet alleen geweldige nagels, maar is ook een echte ondernemer met een officiële btw-boekhouding. Helaas hebben netjes witwerkende stylisten soms oneerlijke concurrentie van amateurs die klanten weglokken met onverantwoord lage tarieven. Zeker in deze economisch onzekere tijd balen nagelstylisten van die ‘keukentafelconcurrenten’. Toch is wit werken dé manier om je te onderscheiden van beunhazen. Alleen zo kun je een bloeiende onderneming opbouwen. Een boekhouding kost weliswaar tijd en btw afdragen lijkt duur, maar een ondernemer heeft ook allerlei (fiscale) voordelen die een zwartwerker niet heeft. En wie wil er nou wakker liggen uit angst voor ‘verklikkers’?

Professionele uitstraling

Met een zakelijke uitstraling kun je je ook onderscheiden van beunhazen. Een professionele nagelstylist hoeft echt niet in een dure winkelstraat te werken, maar een bedrijfspand geeft wel een meer zakelijke indruk dan een salon in een slaap- of zolderkamer. Wil je toch aan huis werken, zorg dan dat je privé en zakelijk heel goed scheidt. Een aparte ingang is het mooiste. Moeten klanten door je huis, sluit dan deuren van andere ruimtes. Zorg voor een klein zitje waar klanten kunnen wachten en ga niet met de klant in de keuken koffiedrinken. 

Andere tips:

  • Werk hygiënisch, zeker nu. Leg je klanten uit wat je Corona-protocol inhoudt en waarom je dat doet.
  • Presenteer je salon (online) professioneel en zorg voor een huisstijl en een nette website. 
  • Communiceer professioneel: houd de gesprekken in de studio zakelijk. Klanten zijn geen vriendinnen, hoe hecht je band na een paar jaar ook wordt.
  • Informeer je klanten: geef folders met onderhoudstips, stuur nieuwsbrieven en houd je sociale media up-to-date.
  • Stel algemene voorwaarden op en houd je eraan.
  • Neem een apart mobiel nummer voor je zaak.
  • Installeer een pinautomaat of SumUp kaartlezer.
  • Zorg voor een netwerk van collega’s. Dan kun je probleemgevallen eventueel doorsturen of elkaar bij vakantie of ziekte vervangen. Zo hoef je nooit nee te verkopen.

Tot slot: ook al heb jij je zaakjes op orde, probeer dan niet tegen klanten te mopperen over zwartwerkers. Zo blijft de consument denken dat er iets mis is in de branche. Dat verpest het imago van het hele nagelvak. Er zullen altijd koopjesjagers blijven, maar mensen die écht mooie nagels willen, komen er vanzelf achter dat ze naar een professional moeten gaan.