Fit in de studio IV, ventilatie en ademhaling

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Als nagelstylist heb je het leukste werk van de wereld. Maar nagelen kan wel vermoeiend zijn, vooral voor je rug, je handen en je ogen. Met de juiste houding, in combinatie met voldoende en juiste beweging, kun je je werk toch lang volhouden. Zo houd je ook energie over voor al die ándere leuke dingen in het leven.

Een goede ventilatie is noodzakelijk om je ogen en je luchtwegen te beschermen tegen irritaties. Je ventilatiesysteem moet verse lucht toevoeren en vervuilde lucht afvoeren. Een stofafzuiging in de werktafel beperkt rondzwevende stofdeeltjes tot een minimum. Vervang filters tijdig en laat je installaties jaarlijks nakijken. Draag een wegwerp stofmasker tijdens het (elektrisch) vijlen, zéker als je gevoelige luchtwegen hebt. 

Adem in, adem uit…

Als je haast hebt of een lastig klusje moet doen, ben je geneigd je adem vast te houden. Of je gaat ‘hoog’ ademen in plaats van via je buik. Ademhalingsexperts noemen dat de borst- of kopademhaling. Daarbij adem je snel, kort en minder diep. Doordat je oppervlakkig ademt, benut je alleen het bovenste gedeelte van je longen en gebruik je maar een klein deel van je longcapaciteit. Door zo’n verkeerde ademhalingstechniek kun je je nog gestresster gaan voelen. Andere gevolgen zijn concentratieproblemen of duizeligheid. Als je rustig en diep vanuit je middenrif ademt, wordt je totale longoppervlak benut en worden je longen gereinigd. Het is belangrijk om door je neus in te ademen en via de mond uit te ademen. De kleine haartjes in je neus werken als een filter en reinigen de lucht van ziektekiemen en stofdeeltjes. Bovendien adem je dieper, gelijkmatiger en langzamer. Dat brengt je automatisch tot rust. Het duurt even voor je jezelf een juiste ademhalingstechniek hebt aangeleerd. Vind je het lastig, dan kan een fysiotherapeut of een yogadocent je daarbij helpen. 

 

In deel V van deze serie meer over pauzeren.

Een stofafzuiging in de werktafel beperkt rondzwevende stofdeeltjes tot een minimum.