Fit in de studio III, wees lief voor je handen en ogen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Als nagelstylist heb je het leukste werk van de wereld. Maar nagelen kan wel vermoeiend zijn, vooral voor je rug, je handen en je ogen. Met de juiste houding, in combinatie met voldoende en juiste beweging, kun je je werk toch lang volhouden. Zo houd je ook energie over voor al die ándere leuke dingen in het leven.

Wees lief voor je handen

Nagelstyling is echt een ambacht. Je vergt veel van je handen. Vooral als je vijlt. En dat doe je bijna 70% van de tijd! Een goede docent zal je tijdens de opleiding de juiste vijltechniek aanleren. Vijl bijvoorbeeld vanuit je bovenarm en niet (alleen) met je pols. Leer jezelf om je vijl losjes vast te houden. Als je hard knijpt, kunnen je vingers verkrampen. Dat doe je bijvoorbeeld ongemerkt als je met een block werkt. Voorkom een pengreep als je een elektrische vijl gebruikt. Doe eventueel tape om het handstuk, zodat je niet wegglijdt. Heel belangrijk: neem voldoende micropauzes. Een paar seconden rust is al voldoende om verkramping te voorkomen. Een goed moment is als je van vijl wisselt. Strek en ontspan je handen dan even bewust. Laat je schouders zakken en duw je schouderbladen even tegen elkaar aan.   

Heb oog voor je ogen

Na je handen, zijn je ogen je belangrijkste gereedschap. Om alle oneffenheden op de nagel te zien, moeten je ogen in optimale conditie zijn. Laat ieder jaar je ogen checken bij een opticien, ook als je (nog) geen bril of contactlenzen draagt. Zorg voor voldoende, direct en kleurloos licht op je werkplek. Een brede daglichtlamp is ideaal. Als je twee lampen aan weerszijden van je werktafel zet, kun je schaduwvrij werken. Droge ogen voorkom je door de luchtvochtigheid in je studio hoog te houden. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid is 50 à 60 procent. Als de relatieve luchtvochtigheid lager is dan 25%, gebruik dan een luchtbevochtiger. Een simpeler oplossing: veel groene planten in de studio. 

In deel IV van deze serie meer over ventilatie.