Gespleten nagel beschermen en repareren

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Een gespleten nagel is een van de meest voorkomende nagelproblemen bij vrouwen én mannen. Het aanbrengen van een dunne laag acryl of gel over spleetjes kan de nagel beschermen tegen verdere schade, terwijl de klant toch natuurlijke nagels houdt.  

 

Lengtescheurtjes – in medisch jargon onychoschizia – kunnen diverse oorzaken hebben. Meestal gaat het om een ongelukje. Vaak weet de klant zelf te vertellen wat de oorzaak was. Ze heeft bijvoorbeeld haar vinger/nagel hard gestoten, is tussen een deur gekomen of heeft een nagelriemontsteking. Het is lastig te zien of het scheurtje in de matrix zit of alleen in de vrije top. Toch is dit belangrijk voor het genezingsproces. Want een beschadiging die aan de vrije top ontstaat, geneest in ongeveer een jaar. Een beschadiging in de nagelmatrix is helaas permanent. Ouderdom is een tweede oorzaak. Nagels worden op latere leeftijd steeds droger. Vaak vertonen ze dan lengteribbels. Door de combinatie kunnen er in de ribbels scheurtjes ontstaan. Belangrijk is om deze nagels soepel te houden met nagelriemolie en ze niet te dun te maken.

 

Beschermen tegen splijten

Zeker in de winter komen gespleten nagels relatief vaak voor. Door de kou raakt de nagelplaat sneller vocht kwijt, waardoor het afbrokkelen en splijten sneller gaat. De vrije randen vertonen rafeltjes. Het gevolg is dat de nagels breken en aan kleding blijven haken. Hoe kan je de nagels beschermen tegen splijten? Het belangrijkste is om de handen niet te vaak wassen met water en zeep, want dat droogt de huid en de nagels uit. Voortdurend contact met vocht en weer opdrogen van de nagels zorgt voor een tekort in natuurlijke huidoliën en interne stress, waardoor de dunne proteïnelaagjes van elkaar loslaten. Adviseer je klanten handschoenen te dragen als ze schoonmaakmiddelen gebruiken. Met een goede hydraterende handcrème en nagelriemolie houdt hij of zij de handen en nagels in goede conditie.

 

Reparatie met acryl of power gel

Lengtescheurtjes zijn het gemakkelijkst te herstellen en beschermen met een dun laagje acryl (of power gel). Als er vuil in de nagel zit, kun je dat met zeep en een zacht borsteltje verwijderen. Gebruik geen agressievere methoden, anders loop je het risico dat de nagel loslaat van het nagelbed. Maak de nagel eerst zo kort mogelijk om het probleem zoveel mogelijk weg te halen. Zet een sjabloon aan. Kies voor natuurlijk gekleurd product, zo egaliseer je de kleur van de ondergrond. Zet een ovaal bolletje op de top en verdeel in de acryl in de breedte. Trek het half uitgeharde product zachtjes circa 1 mm over de vrije top om een stootbumpertje te maken. Dit extra stootrandje beschermt de nagelrand tegen verder inscheuren en is het belangrijkste onderdeel van de reparatie. Werk daarna het nagelbed verder af met een natural product. Werk zo dun mogelijk. Dan maak je een flexibele en dus sterke nagel. 

 

Bijwerken 

De gerepareerde nagel moet je minimaal een keer per drie weken bijwerken. Dat kost maar tien minuutjes, want je hebt in één kleur gewerkt, dus het gaat relatief snel. Let op dat de acryl altijd langer is dan de natuurlijke nagel. Dit vangt alle stootjes en trillingen op. Als je de vijl in een hoek van 45 graden houdt, wordt de natuurlijke nagel korter dan het acryl en behoud je het stootbumpertje. Wil je niet op deze manier werken, dan moet je het hele oppervlak van de nagel dun vijlen en het stootbumpertje opnieuw aanbrengen. 

Bij beschadiging van de vrije rand moet de klant voor deze behandeling minimaal een jaar lang terugkomen bij de nagelstylist. Zit het scheurtje in de matrix, dan moet de nagel blijvend verstevigd worden, om verder doorscheuren te voorkomen.