Hormonen en nagels

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Veel nagelstylisten kennen het verhaal dat hormonen funest zijn voor kunstnagels. Hormonen zouden lifting veroorzaken en kunstnagels zouden spontaan afvallen door hormoonschommelingen. Is er een medische verklaring voor of is het een broodje aap-verhaal?

Hormonen hebben absoluut een effect op nagels. Hormonen zijn lichaamseigen stofjes die allerlei processen in ons lichaam regelen, zoals de stofwisseling (metabolisme), spijsvertering, humeur, seksualiteit en voortplanting. Als het goed is, zijn onze hormonen in balans: we hebben precies die hoeveelheid in ons bloed die nodig is voor normaal functioneren. Als er iets verandert in ons lichaam, veranderen ook onze hormoonspiegels. Belangrijke oorzaken van een hormonale verandering zijn: zwangerschap, overgang en de behandeling van overgangsklachten, vruchtbaarheidsbehandeling, schildklierproblemen, kanker (en de behandeling ervan) en chronische stress. Veranderingen in de hormoonhuishouding, hebben effect op de nagelvorming. Ze kunnen de nagelplaat droger, poreus of breekbaar maken.

Effect op kunstnagels

De toestand van de nagelplaat is cruciaal voor de hechting van kunstnagelproducten. Op een vette nagelplaat hechten gel en acryl slechter dan op een droge nagelplaat. “Verandering in de hormonen kan een goede cliënt in een slechte veranderen, en een slechte in een goede,” zegt Doug Schoon. “Als een klant altijd problemen had met lifting vanwege haar vettige nagels, dan kunnen haar nagelplaten door de hormonenverandering juist het perfecte werkoppervlak voor kunstnagels worden. Ook het tegenovergestelde komt voor: een ‘ideale’ klant kan door hormonale veranderingen juist last krijgen van lifting.”

Na vier maanden

Hoewel het dus waar is, dat hormonen iemands nagels kunnen beïnvloeden, moet je het effect ook weer niet overdrijven en de hormonen de schuld geven van slechte hechting tijdens normale hormonale schommelingen. Er doet een theorie de ronde dat vrouwen geen behandeling zouden moeten ondergaan rondom hun menstruatie, omdat het product dan niet zou hechten. Maar de normale maandelijkse cyclus heeft niet zoveel invloed op de nagels. “De conditie van de nagelplaat verandert echt niet elke maand rondom de menstruatie,” zegt Doug. “Hormonen zijn pas de boosdoener voor nagelveranderingen als de verandering vier tot zes maanden aanhoudt. Bijvoorbeeld: als de klant een paar cycli lang de pil slikt, zwanger is of in de overgang raakt. We weten allemaal dat de pil hormonen bevat en dan is het verleidelijk om deze de schuld te geven als de klant terugkomt met lifting. Maar hoewel het hormonale effect van de pil direct is, zie je de invloed van de hormonen pas na vier tot zes maanden terug op de nagels. Hetzelfde geldt voor zwangerschap. Iedereen denkt dat prenatale voedingssupplementen de nagels sneller laten groeien tijdens de zwangerschap. Dat is niet zo. Als de vrouw de vitamines blijft nemen na de bevalling, zullen haar nagels echt niet sneller groeien dat ze voor de zwangerschap deden. Het waren de hormonen die zorgden voor de versnelde groei.”

Meten is weten

Wanneer je echt wilt weten of de hormonen van de klant de oorzaak zijn van de nagelverandering, dan moet je dus navragen sinds wanneer de hormonale verandering aan de gang is. Als die verandering vier tot zes maanden eerder begonnen is dan de veranderingen in de nagelplaat en er zijn geen andere oorzaken te vinden, dan heb je een duidelijke aanwijzing dat de nagelstructuur veranderd is door de hormonen. Als je dat weet, dan is het ook de verantwoordelijkheid van jou als nagelstylist om je werkwijze aan te passen. Zijn de nagels droger of brozer geworden door de menopauze, dan kun je de nabehandeling een week uitstellen omdat de nagels langzamer groeien en het product langer hecht op het droge nageloppervlak. Als je klant zwanger is, dan moet ze juist sneller terugkomen om de snelle nagelgroei bij te houden. Een extra grondige voorbereiding en misschien zelfs primer is nodig bij nagels die vettiger geworden zijn. Soms kan het helpen over te stappen van acryl naar gel, als de nagels flexibeler geworden zijn. Wat nu als een cliënt zelf binnenkomt met de mededeling dat ze een nieuw merk anticonceptiepil heeft gekregen en dat haar nagels er subiet afvielen? Dan moet je haar echt uitleggen dat dit een broodje aap-verhaal is. Nagels vallen niet spontaan af door hormonen en zeker niet op zo’n korte termijn. De veranderingen gaan altijd geleidelijk, niet plotseling en dramatisch. Als de klant na de vorige behandeling terugkomt met ernstige lifting of grote luchtbellen, ligt het niet aan hormonen, maar is er een andere oorzaak. Analyseer dan hoe je de vorige afspraak te werk bent gegaan. Had je een ander product gebruikt of een andere voorbereiding? Had de klant andere gewoontes aangenomen, was ze in aanraking geweest met nieuwe chemicaliën of veel water?

Veranderingen

Als het goed is, heb je bij de eerste afspraak met een nieuwe cliënt gevraagd naar haar gezondheidstoestand en eventueel medicijngebruik. Het is aan te raden ieder jaar de klantenkaart weer even samen na te lopen. Als de gezondheid van de cliënt verandert en de cliënt nieuwe medicijnen gebruikt die de hormoonbalans verandert, dan moet je bedacht zijn op veranderingen in de nagels. 

Vraag ook naar de bijwerkingen van de medicijnen, zodat je eventuele problemen sneller kunt herkennen. De effecten van sommige medicijnen zijn zo sterk dat het beter kan zijn om de klant een manicure aan te bieden in plaats van het onderhoud aan de kunstnagels voort te zetten. Je kunt dan eerlijk zeggen dat dit de beste service is die je in deze situatie aan kunt bieden. Liever een klant die tevreden is met verzorgde natuurlijke nagels, dan een ontevreden klant met loslatende kunstnagels. Als je ontdekt dat een klant die altijd zonder problemen kunstnagels gedragen heeft, de laatste maanden ineens ongebruikelijk veel last heeft van lifting, dan moet je haar naar haar gezondheid vragen. Misschien ben je wel de eerste die haar wijst op een sluimerend probleem dat ze nog niet zag. Ga niet zelf dokteren of diagnoses stellen, maar adviseer de klant een arts te raadplegen.

Dit artikel werd eerder in ProfNail gepubliceerd.