Kinderen en nagels

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Iedereen heeft zich wel eens verwonderd over de prachtige, minuscule nageltjes van pasgeboren baby’s. De nagels van een foetus beginnen zich al te ontwikkelen vanaf de dertiende week van de zwangerschap. Rond de 32e week zijn de vingernagels gegroeid tot aan de vingertoppen. Bij de teennagels duurt het iets langer: die komen pas rond de 36e week tot aan de teentoppen, volgens Ouders van Nu.  

Als de baby eenmaal ter wereld gekomen is, zijn de nagels al behoorlijk lang, maar vrij zacht en buigzaam. Omdat de nageltjes wel verraderlijk scherp zijn, krabben pasgeboren baby’s zichzelf soms open. De babynagels kun je het beste met een kartonnen vijltje inkorten of glad maken. Sommige kraamverzorgers adviseren jonge moeders om de nageltjes af te bijten. Knippen is vaak eng, omdat de kinderen nog erg beweeglijk zijn. Het kan handig zijn om de nageltjes te verzorgen als het kindje heel diep in slaap is. 

Bij kinderen groeien de nagels veel sneller dan bij volwassenen, vooral de vingernagels. Dat betekent dat babynagels elke week gevijld of geknipt moeten worden of zelfs al na een paar dagen. Als kinderen wat ouder worden, kun je de nagels knippen als ze in bad zijn geweest. Dan zijn de nagels zacht en is het kind lekker ontspannen. Als de fijne motoriek van het kind goed ontwikkeld is, kan het vanaf groep zes zelf de eigen nagels gaan knippen. Een nagelknippertje kan uitkomst bieden als een schaartje nog te moeilijk is. Het is verstandig om een wat ouder kind ook te leren om de nagels in te korten en glad te maken met een glasvijl. Dat is uiteindelijk beter voor de nagels dan knippen.

Omloopje

Kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen voor een nagelriemontsteking, oftewel paronychia. Zo’n ‘nagelomloopje’ kan acuut of chronisch zijn. Bij de acute vorm is de nagelriem of -wal geïnfecteerd met een bacterie, meestal Stafylococcus aureus. Vaak is er een trauma aan vooraf geweest. Het kind heeft per ongeluk in de vinger geknipt, gepeuterd aan de nagelriemen of een splinter onder de nagel gekregen. Bij de chronische vorm (langer dan zes weken) is er meestal een infectie met een schimmelsoort, Candida albicans. Dat zie je nogal eens bij kinderen die duimzuigen of op hun vingers sabbelen. In allebei de gevallen is de nagelriem rood, gezwollen en pijnlijk. Aan de randen kan gele of groene pus zichtbaar worden. Bij (jonge) kinderen moet je met zo’n ontsteking altijd het advies van een arts inroepen, want de infectie kan snel erger worden.

Nog niet in de studio

De meeste nagelstylisten houden een minimumleeftijd van zestien of achttien jaar aan voor het zetten van kunstnagels of het aanbrengen van gellak. Jongere kinderen zijn doorgaans niet welkom in de studio. ‘Een nagelstudio is geen (kinder)crèche. Er wordt gewerkt met chemicaliën. Als de jonge onderzoekers op pad gaan door de salon, terwijl jij druk bezig bent met je klant, kun je die niet altijd in de gaten houden. Dit kan tot nare gevolgen leiden. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten’, vindt Tilly Westerveld. Ook de moeders niet, want voor hen is een bezoek aan de studio een momentje voor zichzelf. Zo’n oplaadmoment is heel belangrijk in het drukke leven van ouders. Daarna ben je ook weer een leukere moeder voor je kinderen. Kinderen en nagels

Kinderen van klanten die heel geïnteresseerd zijn in het nagelvak, zou je vanaf twaalf jaar wel kunnen ontvangen in je salon voor een manicure. Zij zijn immers je klanten van de toekomst. Je kunt ook speciale Kids Pamper Parties organiseren: verjaardagsfeestjes waarop kinderen tussen de acht en elf jaar met nail art en handverzorging in de weer zijn. Dat kun je het beste bij de jarige thuis doen. De ouders blijven echter verantwoordelijk voor hun kinderen.  

Kinderlak

Bijna alle jonge meisjes (en ook jongetjes) houden ervan om hun nageltjes te (laten) lakken. Sommige ouders maken zich zorgen als hun kinderen op hun gelakte nagels sabbelen. Is die nagellak wel veilig voor hun gezondheid? Ja. Nagellak die in Europa is gemaakt of door een Europese leverancier op de markt is gebracht moet aan allerlei strenge Europese cosmeticawetten voldoen. Alle nagellak is dus veilig. Toch is er een markt voor speciale ‘kinderlakken’. Die kinderlakken moeten niet alleen voldoen aan het Europese cosmeticabesluit, maar ook aan het Speelgoedbesluit. In Nederland zijn onder andere Suncoat Girl en Piggy Paint te koop.

Kinderen en nagelsDat zijn lakjes op waterbasis. Ze zijn fel gekleurd, zodat ze jonge kinderen aanspreken. Ook de vrolijke namen passen bij een heel jong publiek. Suncoat lak is ‘afpelbaar’ zonder remover. Het voordeel van deze kinderlakjes is dat de kinderen van de (duurdere) lak van hun moeder afblijven.