Nagels in de kunst

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Nu je ‘werkeloos’ thuis zit, kun je natuurlijk eindeloos oefenen met spetterende nail art. Maar je kunt nail art ook omdraaien: kunst maken met nagelproducten zoals tips of nagellak. We verzamelden inspirerende voorbeelden voor je.

In het jaar 2000 al maakte Hester Slaman kleding met nageltips. We interviewden haar indertijd voor Prof Nail. Een van haar opmerkelijke creaties is dit badpak, dat ze ‘Pantser’ noemde en dat nog te koop is. Ze schrijft erover: “Anno 2000 symboliseren kunstnagels het schoonheidsideaal. Verlenging van het menselijk lichaam om het mooier te maken. Kunstnagels kunnen vergeleken worden met alles wat onecht is en waarmee in deze tijd lichamen worden verfraaid. […] Mijn uitgangspunt bij dit werk is om het materiaal – dat symbool staat voor de tijd waarin kleine stukjes plastic tot lichaamsverfraaing moeten leiden – te gebruiken om het vrouwelijk lichaam aan te kleden. Het materiaal, kunstnagels, heb ik hiervoor op een andere manier gebruikt dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is. De elegante stukjes plastic nemen de kleur aan van de stof waarin ze verwerkt zijn en vormen zo een collectie die een gecreëerde wereld weerspiegeld. Dit werk vertolkt een samenspel van verschillende functies van het vrouwelijk lichaam: schoonheid, bescherming, erotiek, kracht en onafhankelijkheid…”

Kleding van nail tips

Kleding van nail tips was ook te zien op de expositie ‘Tiny Canvases’ in het Amerikaanse Oceanside Museum of Art in 2019. Ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van Creative Nail Design werden vier zalen gevuld met kunst gemaakt van en op nail tips.

Nagels in de kunst

Ruby Corset, fotografie: Tracey Lee.

Jan Arnold, co-founder van Creative Nail Design, legt op dit filmpje uit hoe artiesten zich laten inspireren door het alledaagse ‘nail polymer’: 

Nagellakkunstenaar Hans Reefman

Het werk van nagellakkunstenaar Hans Reefman was eveneens al eerder in Prof Nail te zien. Hij maakt bijzondere schilderijen met nagellak in plaats van acrylverf of olieverf. Hans Reefman is autodidact en ontwikkelde een techniek gebaseerd op het gebruik van nagellak als medium (al dan niet in combinatie met ander materiaal zoals acryl, cement, kunststof, etc). Deze techniek gaf hij de naam ‘Polishpainting’. Op zijn site zegt hij: “In 1975, tijdens zijn studententijd in Parijs, goot Hans Reefman wat nagellak uit over een A4tje. Dit ‘werkstukje’ vond hij in 1992 terug. Hij verbaasde zich over de kwaliteit van de nagellak; hoe goed het zich al die tijd gehouden had. Kortom, zijn nieuwsgierigheid was gewekt en hobby werd beroep.”

Brug tussen kunst en beauty

De Nederlandse kunstenares Frédérique Olthuis versiert nagels niet als modieuze accessoires. Zij probeert met haar artistieke nagels de grens tussen kunst en beauty te overbruggen. Zo verwerkt ze muggen en lichtgevende effecten in haar kunst. Ook schilderde ze tien schrijversportretten voor auteur Alma Alma Mathijsen, speciaal voor het Boekenbal. Ze werkt voor grote internationale modebladen. Op de site Vice staat een voorbeeld van haar nagels als politiek pamflet. Hier wordt de tekst “We should all be feminists” van Chimamanda Ngozi Adichie geciteerd. Frédérique: “Chimamanda zegt dat je ook een feminist kan zijn als je hoge hakken draagt. Ik vond het daarom interessant dat op nagels te zetten, omdat ook beauty en nail art vaak als vrouwelijk en daarom als niet-feministisch wordt gezien.”

Modern en kleurig

De Litouwse kunstenares Agne Kisonaite maakt moderne en kleurige kunstwerken met alledaagse objecten. Ze gebruikte bijvoorbeeld 18.399 lipsticks om een toren te maken van 3,03 meter hoog en haalde daarmee het Guinness Book of Records. Agne werkt ook met nagellak op canvas, zoals ze op Instagram laat zien. Nog niet genoeg van wonderlijke kunstzinnige nagels? Kijk dan eens op het Instagram account van Juan Alvear. 

Tot slot: we zien op Facebook de mooiste ‘pin-nails’ voorbijkomen. Je zou ze zó als broche opspelden! Het is duidelijk dat de Nederlandse nagelstylisten niet stil zitten en de Corona-crisis gebruiken om hun creativiteit eens flink de ruimte geven. Laat je ons ook jouw artistieke resultaten zien?

 Geïnspireerd, maar liever oefenen met een wat laagdrempeliger design? Wat te denken van deze prachtige lippen op een glitterondergrond?