De kwestie: E-sigaret in de nagelstudio

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Een beginnende nagelstylist uit de Randstad heeft veel rokende klanten. Natuurlijk roken zij hun sigaretten niet in de studio. Dat mag wettelijk gezien niet en het is bovendien onhygiënisch. Sommige klanten hebben daar iets op gevonden: de e-sigaret. De collega wil graag weten hoe het panel aankijkt tegen het gebruik van de e-sigaret: “Tot nu toe heb ik het vapen toegestaan in mijn studio. Zulke ‘verdampers’ zijn niet verboden. Ik merk dat verstokte rokers rustiger aan mijn nageltafel zitten als ze af en toe een trekje mogen nemen van hun e-sigaret. Dat is wel handig. Maar welk effect hebben de uitgeademde dampen op de nagels die ik maak en op mijn eigen gezondheid?”

De nagelstylist

“Ik begon met een leugentje om bestwil. Als je bij iemand in dienst bent, kun je je verschuilen achter de regels van de werkgever. Je kan zeggen: de eigenaar/eigenares vindt het niet goed dat er een e-sigaret gerookt wordt in de zaak. Maar op het moment dat je zelf de eigenaar bent, gaat die vlieger niet meer op. Wat je wel kan doen, is je beroepen op de restricties die jouw branchevereniging afgeeft of regels van bijvoorbeeld het RIVM. Dingen die je vervelend vindt in jouw zaak, kun je op die manier aan banden leggen door je wensen zo aan je klant uit te leggen. Hoe makkelijk is het om tegen een klant te vertellen dat jouw branchevereniging adviseert om e-sigaretten niet meer toe te staan in de zaak, in verband met de combinatie van de dampen van de e-sigaret en de producten waarmee jij werkt? Vooral in deze tijd heeft iedere branche nieuwe regels, onder andere van het RIVM. Dus kun je nu bepaalde dingen – zoals sleutels of telefoons die klanten op jouw werktafel neerleggen – verbieden! En als je er dan bij zegt dat je heel blij bent dat je zaak weer open is en dat je ook heel graag open wil blijven, is dat voor heel veel klanten genoeg om zich daarbij neer te leggen.”

Colinda Korbijn, nagelstylist in Rotterdam bij Colinda Nails, www.colinda-nails.nl

 

De docent

“Van het roken van sigaretten en dergelijke is tegenwoordig alom bekend dat het slecht is voor de gezondheid van de roker, maar ook voor de omgeving. Velen zijn daarom ook gestopt. Daarvoor in de plaats is de zogenaamde e-sigaret gekomen. Dat staat voor elektrisch roken. Over de bijwerkingen voor de gezondheid van de e-sigaret zijn de meningen verdeeld. Dat komt natuurlijk door de samenstelling van de vulling van het apparaat. Die is in diverse variëteiten te verkrijgen. Er is volgens mij nog geen uitsluitsel of de e-sigaret schadelijk is voor de gebruiker en/of de omgeving. Wel is een feit, dat elektrisch roken in ieder geval vele malen minder tot niet schadelijk is voor de omgeving in vergelijking met de traditionele sigaret. In je salon heb je ongetwijfeld een goede voorziening voor luchtverversing. Daarom zal het roken met deze apparaten geen effect hebben op de nagels die jij maakt. En omdat ik aanneem dat de roker de beleefdheid heeft om de rook niet direct vol in je gezicht te blazen, lijkt mij er ook geen gevaar voor je gezondheid. Het is echter aan jou of je het wil toelaten.”

Tilly Westerveld, docent bij www.tcinails.nl

 

De marketeer

“Ik ben helaas geen dokter of nagel-wetenschapper, maar als online marketeer is er één ding dat ik als geen ander kan: Googlen. Dus let me Google that for you. Eens kijken. Volgens de website van het RIVM is een kwart van de gebruikers van e-sigaretten nota bene op dit product overgestapt om omstanders te ontzien. Toch worden ook bij het gebruik van e-sigaretten schadelijke stoffen uitgeademd, zoals propyleenglycol, nicotine en nitrosamines. Om het RIVM daarin te quoten: ‘De hoeveelheid [schadelijke stoffen] die wordt uitgeademd is sterk afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte vloeistof, de intensiteit van het dampen (frequentie en inhalatie), en de ventilatie en afmetingen van de ruimte waarin wordt gedampt. Dit bepaalt ook in hoeverre gezondheidsrisico’s kunnen optreden.’ Ofwel, ook wanneer het een e-sigaret betreft, kán meeroken schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoe schadelijk exact is onder andere afhankelijk van wat er precies gerookt wordt. En hoe groter en beter geventileerd je behandelruimte, hoe meer je de schadelijke risico’s van het meeroken beperkt. Over het effect van de damp op de nagels die je maakt, kan ik zo snel niks vinden. Bij een aanbieder van e-sigaretten lees ik wel een ander voordeel van e-sigaretten ten opzichte van traditionele sigaretten: ze geven geen gele aanslag op de tanden en ook de nagels blijven gespaard van die gele kleur. Om ook direct de vraag te beantwoorden die ik tussen de regels door lees: als je het niet fijn vindt dat men rookt tijdens de behandeling dan zou ik dat gewoon netjes aangeven. Dat is je goed recht, zeker nu onderzoek van het RIVM dus heeft aangetoond dat meeroken – ook bij e-sigaretten – schadelijk voor de gezondheid kan zijn.”

Corné Ter Maten, salon-marketeer bij www.netbeauty.nl

Reacties via Facebook

Kelly: “ In België valt de e-sigaret onder dezelfde wetgeving als een gewone sigaret. Je mag dus ook niet op restaurant vapen enz. Trouwens, je handen zijn gewassen en ontsmet en zeker nu met corona mogen klanten niets meer aanraken, geen gsm, geen e-sigaret etc. Je bent als eigenaar baas in je eigen salon, je mag je eigen regels opstellen. Willen ze per se blijven vapen, dan moeten ze misschien maar een ander salon zoeken want dan is het duidelijk dat dit niet je ideale klant is.”

Ton: “Gewoon verbieden…als ze mooie nagels willen moeten ze kiezen of delen. En er is een oud toepasselijk spreekwoord: wie mooi wil zijn moet…”

Carla: “Er wordt hier niet gerookt, dat uurtje of anderhalf maar even zonder!!”