Protocol voor de nagelbranche

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Door de maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus, moesten eind maart alle nagelstudio’s hun deuren sluiten. De bedrijven zouden pas weer open mogen als de cijfers het toe lieten én als de branche met een protocol kwam om veilig te werken in de nieuwe ‘1,5 meter economie’. Op initiatief van Tracy Shelverton heeft een groep ‘gepassioneerde vakidioten’ zo’n protocol geschreven. Ook Jaap Steeman was in de eisen van de overheid gedoken en bezig met een protocol. Samen dienen zij nu één protocol in waar de hele branche profijt van kan hebben. 

De brancheverenigingen van de verwante contactberoepen, ProVoet, Anbos en Anko gingen voortvarend aan de slag met een protocol voor hun leden. De bestaande branchevereniging van de nagelstylisten in Nederland, het Nagelgilde, is echter onvoldoende representatief en hun bereik is ook niet groot genoeg. Internationaal docent Tracy Shelverton hoorde de oproep van de premier en dook zelf achter haar pc. Hoe zou een protocol voor de nagelbranche eruit kunnen zien? Al snel bedacht ze dat ze dat niet alleen kon. Daarom plaatste ze een oproep op haar Facebookpagina en in haar netwerk: Wie wil helpen dat er een onafhankelijk werkbaar protocol opgezet wordt waar iedereen in onze branche mee kan werken? Tracy: “Goddank regende het aanbiedingen van collega’s uit de volle breedte van de nagelbranche: van ervaren nagelstylisten tot groothandels en docenten. Ze mochten er niet ‘even’ over nadenken of ze mee wilden doen, want dat protocol moest er heel snel komen. Ik kon iedereen gebruiken die iets wilde doen. Met een team van tien collega’s zijn we van start gegaan, onder wie mijn man Piet, die goed kan organiseren en handig is met websites. Iedereen heeft zijn eigen taak binnen het project. Wij doen dit geheel vrijwillig en wij hebben geen ander belang bij dit project dan dat alle nagelstudio’s zo snel mogelijk weer veilig open kunnen.”

 

Geschrokken

Eind april ging www.nagelsector.nl online met de eerste versie van het protocol. Tracy: “Er waren positieve reacties van collega’s die blij waren dat wij het voortouw hadden genomen, maar helaas ook veel negatieve. Wat een shit kregen we over ons heen. Ik ben geschrokken van het wantrouwen, dat mensen konden denken dat ik dit deed voor mijn eigen profijt. Ons initiatief komt echt uit een goed hart. Ik geloof echt dat een onafhankelijk protocol voor iedereen goed kon zijn. We hadden er bijna het bijltje bij neergegooid, maar uiteindelijk ben ik daar toch te eigenwijs voor. En gelukkig maar.”

Eén protocol voor de hele branche

Ondertussen was Jaap Steeman van Magnetic Nail Design ook hard aan het werk aan een protocol, vertelt zijn collega Pepyn Borrèl: “Al een week nadat we moesten sluiten dook hij diep in de materie en ging in overleg met de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) en VNO. Twee weken geleden kregen we de eerste terugkoppelingen van VNO en daarna hebben we het ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken. Er is eigenlijk een gekke ‘wedloop naar een protocol’ ontstaan, waar iedereen op sociale media een mening over had. Maar natuurlijk hebben de protocollen veel raakvlakken, want we willen allemaal hetzelfde: veilig werken.” Tracy: “Ons protocol kwam iets later aan bij het Ministerie, omdat wij alles tot in de puntjes met elkaar wilden overleggen. We kregen te horen dat beide protocollen onze branche voldoende zouden beschermen, maar het Ministerie kwam met een duidelijke boodschap: er moest één protocol voor de hele branche komen.”

Samenwerking

Tracy: “In de persconferentie van 6 mei kregen we groen licht om op 11 mei weer open te gaan. Tenminste: als nagelbranche werden we niet expliciet genoemd, wellicht omdat we nog niet tot één protocol waren gekomen. Maar op donderdagmorgen 7 mei hebben we een goed gesprek gehad met Pepyn en hebben we enkele misverstanden opgehelderd.” Pepyn: “We doen nu nog een paar aanpassingen zodat het een generiek protocol wordt. Op advies van het RIVM komen er vragen in die de nagelstylist voor de behandeling aan de klant moest stellen en vragen die die de klant zich moet stellen. Na de persconferentie van woensdagavond heb ik aan de ambtenaar van Economische Zaken gevraagd of een protocol nu nog wel nodig is om open te kunnen gaan. Het antwoord was duidelijk: Ja.” 

Protocol voor nagelstylisten

Tracy: “Hopelijk komt er dan gauw een stempel van het Ministerie op. Dan kunnen alle nagelstylisten in Nederland hetzelfde ‘Protocol voor nagelstylisten’ gebruiken. Het wordt als pdf gepubliceerd op onze site en die van Magnetic. We weten ons gesteund door de meeste grote merken in Nederland. Nagelsector.nl ondersteunt het protocol met mooie animatiefilmpjes, gemaakt door ons teamlid Debby de Vlugt-Brok. Er is er eentje voor de salon en eentje voor ambulante nagelstylisten. Er komen versies in het Engels en we werken aan nog meer filmpjes.”  

Door iedereen te volgen

Tracy: “Eigenlijk legt dit protocol een manier van werken vast die we – ook voor de Coronacrisis – allemaal zouden moeten volgen. Gelukkig deden de meesten dat al. Werken met schermen of shields of 1,5 meter afstand zijn toevoegingen, die vooral door klanten gewaardeerd worden. Het dragen van een mondkapje door de klant is een goed alternatief om de stylist te beschermen.  Al met al heeft het protocol ons ongelooflijk veel tijd gekost. Als ik van te voren geweten had dat ik er dag en nacht mee bezig zou zijn, was ik er nooit aan begonnen. Maar: somebody had to do it. Dat het gelukt is, is een regelrechte mijlpaal in een ongekend verwarrende periode voor Nederland. Nagelsector.nl is geen organisatie met het doel om te blijven. We zijn alleen bij elkaar gekomen voor het protocol en over zes maanden zien we wel verder.”

Pepyn: “Ik hoop gauw met Tracy in gesprek te gaan op ons digitale kanaal Nail Talk Live. Nagelsector wil collega’s de ondersteuning geven bij het uitvoeren van het protocol. En natuurlijk beantwoord ik ook graag vragen.” 

Het protocol kun je hier vinden. Meer info van de overheid over het protocol vind je hier

Het team van nagelsector.nl

Het team van nagelsector.nl bestaat uit Tracy Shelverton, Piet de Vries, Peggy Pieters,  Fleur Wagenaar, Debby de Vlugt-Brok, Saida Kouwenhoven, Frank Brandriet, Ivette van Riel,  Kim Thuis, Corrie Mulder, Anneke van der Sar, Marian Veerman en Tracey Lee.