Waarom je nagelproducten niet via Alibaba moet kopen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Winkelen via internet of in real life zijn vrijwel gelijkwaardig geworden. Veel nagelstylisten kopen hun producten niet alleen via groothandels in kunstnagelcosmetica, maar ook bij niet-branchegerichte webshops op Marktplaats, eBay en Alibaba. Is dat verstandig en verantwoord?

Het is heel verleidelijk om goedkope, merkloze producten te kopen van onbekende leveranciers op een buitenlandse site. Met een paar muisklikken heb je een doos vol gellak, acryl of nagellakjes besteld. Veel voor weinig en gemakkelijk afgerekend met PayPal. Toch neem je dan risico’s die akelig kunnen uitpakken voor je zaak, je klanten en ook voor jezelf.

Veiligheid en gezondheid

Leveranciers van merkloze producten houden zich lang niet altijd aan de Europese wetgeving over cosmetica en kunstnagelproducten. Af en toe kom je ingrediënten tegen die in Europa niet (meer) zijn toegestaan. Dat risico mag je natuurlijk niet nemen. Als professionele nagelstylist ben je immers verantwoordelijk voor je eigen gezondheid én die van je klant. Ook ontbreekt soms belangrijke informatie op het etiket, zoals allergenen of waarschuwingen voor het gebruik. Soms zit er helemaal geen etiket bij of alleen een vodje met onleesbare Chinese karakters. Als je niet weet hoe je met het product moet werken, is de kans op fouten groot en breken nagels sneller. Daar worden jij en je klanten echt niet blij van. Uiteindelijk ben je dan zelfs duurder uit. Bij een gerenommeerde groothandel kun je veilige producten kopen en krijg je bovendien gratis advies, service en training over het gebruik van de producten.  

‘Ban de beunhazen’

Helaas bieden webwinkels op eBay en Alibaba de ‘beunhazen’ in onze branche de kans om te bestellen wat ze maar willen, zonder controle op een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor krijgen we steeds meer ongeschoolde nagelstylisten op de markt. Dat is slecht voor het imago van de hele branche, die we nu juist op een hoger niveau willen krijgen. Verlaag je dus niet tot het niveau van de ‘amateurs’. Als professionele nagelstylist heb je veel geld en tijd geïnvesteerd in je opleiding en in je bedrijf. Dan kun je je onderscheiden door alleen verantwoorde producten te kopen bij professionele groothandels. Daar krijg je ook een nette bon met btw voor je financiële administratie.

Leg je aankoopbeleid uit aan je klant, dan begrijpt ze waarom jouw flesje nagelriemolie iets duurder is. En bedenk: ook jouw klanten shoppen op internet. Als zij ontdekken dat jouw producten van Alibaba komen, zullen ze minder overtuigd zijn van je professionaliteit.

Milieu en maatschappij

Van bedrijven wordt tegenwoordig verwacht dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat  betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid (willen) dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering en arbeidsomstandigheden. Op z’n minst wil je als bedrijf proberen deze problemen niet groter te maken. Producenten van merkloze kunstnagelproducten en nail art decoraties werken echter meestal niet milieuvriendelijk. De producten zijn juist zo goedkoop omdat de arbeiders die ze maken weinig betaald krijgen en in slechte omstandigheden moeten werken. Misschien zijn jouw Chinese nagellakflesjes wel door kinderhanden gevuld. Als je MVO serieus neemt, hou je ook bij de inkoop van je materialen rekening met  de maatschappelijke effecten van je acties.

Kortom: ProfNail adviseert je om chemische producten zoals gel, acryl, gel polish en hygiëneproducten uitsluitend te kopen bij nagelgroothandels die de Europese wet netjes naleven. Alleen dan ben je verzekerd van veilige en verantwoorde producten en professioneel advies. Dan zit je zeker wat betreft gezondheid en aansprakelijkheid. Natuurlijk kun je deze producten nabestellen via de webshop van jouw groothandel als je eenmaal goed weet hoe je ermee moet werken. Laat je je verleiden tot het kopen van strass-steentjes of penselen via eBay, dan loop je weliswaar geen gezondheidsrisico’s, maar heb je geen enkele zekerheid of jouw aankopen ‘groen’ verantwoord zijn.