Wel of niet op vakantie?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

We hebben het allemaal nodig: vakantie. De een kan wat vaker de hort op dan de ander, maar toch is het voor iedere ondernemer belangrijk om af en toe even al het werk achter je te laten. Niet alleen om even tot jezelf te komen, maar ook omdat je wanneer je helemaal afstand van iets neemt soms ook weer tot nieuwe inzichten komt. Eenvoudig is het niet om als nagelstylist met een eigen salon de deuren voor een week of twee te sluiten. 

Mozanne van Willigenburg, lifecoach

De missie van lifecoach en Acceptance and Commitment Therapeut Mozanne is om de wereld mooier te maken door te beginnen bij de mens. “Ik vind het echt ontzettend zonde dat ambitieuze vrouwen zichzelf vaak laten tegenhouden door van alles, terwijl zij de wereld zoveel te bieden hebben. Daarom wil ik ze graag helpen om zich beter te voelen en dat ze daardoor al hun dromen kunnen verwezenlijken. Ook als ze nog niet precies weten wat ze willen. En zo zijn er meer blije en gelukkige mensen op de wereld.”

Over vakantie nemen zegt zij dan ook dat het heel belangrijk is om af en toe tijd voor jezelf te nemen. “Ik ben voorstander om dat zoveel mogelijk te doen! Het is niet goed om je altijd maar blind te staren en door te blijven werken. Ons brein heeft rust nodig en dan bedoel ik ook echt rust. Er gewoon helemaal tussenuit zonder social media, schermen en werkdruk. Maar dat is natuurlijk helemaal niet makkelijk in deze tijd. Als je dit wel doet dan merk je dat je echt veel productiever wordt als je terugkomt. Je hebt dan frisse energie om weer aan de slag te gaan.”

Inplannen
Als ondernemende nagelstylist is het extra lastig omdat het werk nooit stopt. Hoe kun je dan toch echt op vakantie zónder door te werken? Mozanne adviseert om voordat je vertrekt een paar leuke posts in te plannen voor social media. “Zo horen je klanten toch iets van je terwijl je weg bent. En natuurlijk kun je ook leuke vakantiefoto’s delen, want jouw klant wil graag zien wie jij bent en wat je aan het doen bent. Wil je echt helemaal niets doen voor je bedrijf op vakantie? Dan posts je de vakantiekiekjes pas bij terugkomst.”

Nicole van de Vreede, nagelstylist, hairextensionexpert en docent

De 36-jarige Nicole van de Vreede is tien jaar nagelstylist waarvan ze drie jaar een eigen salon heeft en is moeder van zes prachtige kinderen. Ze heeft nu nog een salon ín huis, maar binnenkort aan huis. Ze laten namelijk een huis bouwen in Kapelle waar de salon Hair & NailFashion met een eigen ingang naast de woning zal komen. Drie jaar geleden deed ze aan een goedendoelenactie mee. Dit was een dag gelpolish behandelingen geven en de gehele opbrengst ging die dag naar het goede doel. Nadat Nicole had meegedaan aan deze actie kreeg ze veel naamsbekendheid en kwamen de klanten van alle kanten onverwachts aan. Onwijs leuk!

Inmiddels werkt Nicole vier dagen onder schooltijd en drie avonden per week, ook geeft ze nog een dag per week cursus. “In de ‘korte’ vakantie van de kinderen ben ik hoofdzakelijk vrij. Ik plan in iedere week ‘korte’ vakantie één dag voor de salon, deze dag is dan echt bomvol van 9.00 tot 21.00 uur. Alleen het avondeten plan ik op deze dag in. Daar reserveer ik een uur voor, maar uiteindelijk is dat vaak maar een half uur. In de zomervakantie ben ik normaal drie weken dicht, maar dit jaar zelfs vier weken in verband met de verhuizing.”

Vier weken vrij

“Dit jaar vind ik het wel lastig omdat het om vier weken vakantie gaat, maar in verband met de verhuizing en het klussen kan het niet anders. Al mijn klanten hebben er begrip voor. Als ik drie weken gesloten ben, dan heb ik er geen moeite mee. Dat was toen ik net begon wel heel anders. Dan speelt vooral de onzekerheid een rol. Ik probeer overigens wel te polsen wanneer de meeste klanten op vakantie zijn, zodat ik daar rekening mee kan houden. Als een cursus in een vakantie valt, dan laat ik die gewoon doorgaan. Omdat ik ook samenwerk met Magic Nails, komt het weleens voor dat een cursus in de kleinere vakanties van de kinderen valt. Dat vind ik niet erg en laat ik ook gewoon doorgaan.”

Loslaten

“Mijn salon helemaal loslaten tijdens mijn vakantie of vrije dagen is mij nog nooit gelukt. Op vakantie kom ik wel altijd op nieuwe ideeën en kijk ik welke cursussen ik nog wil volgen of geven. Het lijkt wel of in de vakantie mijn ideeën pas echt de kans krijgen om naar voren te komen. Soms loop ik ergens tijdens mijn vakantie en dan zie ik een kleurencombinatie of een voorwerp waardoor nieuwe ideeën ineens naar boven komen. Daar maak ik foto’s van zodat ik het niet vergeet. Ook denk ik goed na over verbeterpunten van mezelf of dingen die ik graag anders wil tijdens cursussen of van/naar mijn klanten. Daarnaast plan ik alvast de schoolvakanties van de kinderen in en de kerstvakantie. Ik ben dan altijd na kerst twee weken dicht. Kerst is zo’n drukke periode, daarna moet ik echt even goed bijkomen.”

Herboren
“Na de zomervakantie kom ik eigenlijk nooit helemaal herboren terug. Na de kerstvakantie heb ik dat wel. Inmiddels ben ik niet meer bang dat mijn klanten na mijn vakantie niet meer terugkomen. Als mijn klanten even naar een andere salon gaan, komen ze altijd terug. Vaak krijg ik dan complimenten en zien ze ook het verschil van mij en een andere nagelstylist. Over het algemeen wachten ze tot ik weer terug ben. Ik heb inmiddels een lieve, trouwe, vaste klantenkring opgebouwd.”

Dicht tijdens vakanties
“Ik sluit tijdens vakanties de salon volledig. Wel zeg ik tegen mijn klanten dat als er écht iets is – zoals een hele ernstige gescheurde nagel – zij mij altijd mogen bellen. Als ik op dat moment thuis ben, dan zou ik ze gewoon kunnen laten komen. Dit is echter nog niet voorgekomen. Voor het geven van cursussen is het nog makkelijker: die plan ik niet in de maand juli en augustus en december.” 

Amata van Straaten, nagelstylist 

De 39-jarige Amata komt uit Heerhugowaard en heeft zeven jaar haar eigen Nagel- & Manicuresalon Mata Hari. Twee keer per jaar gaat ze op vakantie én ze sluit tijdens alle schoolvakanties de deuren van haar salon. Soms de hele vakantie – met uitzondering van de zomervakantie – en soms een aantal dagen. “Dat is afhankelijk van het onregelmatige werkschema van mijn man. Ik ga misschien niet op reis, maar de salon sluiten is noodzakelijk omdat mijn drie kinderen dan thuis zijn. Twee van hen zijn nog net te jong om uren alleen te zijn. Ook al ga ik tijdens een sluiting niet weg van huis en loop ik regelmatig de zaak in voor werkzaamheden die ik kan uitvoeren met de jongens om mij heen, ik probeer wel altijd bij te tanken!” Dit jaar speelde voor het eerst de serieuze gedachte om voor vervanging te zorgen tijdens haar afwezigheid.

“Niet werken betekent geen inkomen, dat is zoals voor veel zzp’ers altijd wel een dingetje. Maar natuurlijk is vakantie een groot feest waar ik altijd naar uitkijk!” Ze heeft een collega van een andere salon die haar zou kunnen vervangen, maar bij navraag bij haar klanten bleek dat zij per se door Amata geholpen willen worden. “Een groot compliment waar ik enorm trots op ben! Maar het verlaagt niet de werkdruk en lost dus ook niet echt iets op.”

Loslaten
Of loslaten goed lukt tijdens vakanties? “Nooit. Er is altijd werk te doen met een eigen zaak. En dat houdt mij in mijn hoofd toch vaak bezig. Op mijn iPad zie ik zakelijke e-mails binnenkomen en dan moet ik me inhouden om niet te antwoorden. Mijn zakelijke telefoon laat ik thuis. Dat scheelt wel.”

Zo goed als nieuw
“Meestal ben ik na een reis zo goed als nieuw. Bang dat klanten niet meer terugkomen ben ik niet meer. Ik heb een prachtige vaste klantenkring. En dames en heren die op de wachtlijst staan pikken graag een vrijgekomen plekje in! Ik kan me soms wel zorgen maken over de bomvolle weken met ‘achterstallig’ werk die altijd volgen ná mijn vakantie. Maar ik zou als zelfstandige niet mogen klagen. Want wat absoluut waar is: in een lege salon kun je niet werken.”

Vakantie aankondigen
“Zo’n zes weken van tevoren kondig ik in de salon mondeling mijn vakantie aan. De meeste klanten hebben dan nog twee tot drie behandelingen te gaan voordat ik sluit. Dus iedereen is voorbereid op een vakantiesluiting.”