Vijfduizend jaar kunstnagels

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Sinds de introductie van het acrylsysteem in de jaren zeventig, is de mode in kunstnagels sterk veranderd. Iedere tien jaar zien we een nieuwe trend in de vorm of kleur van nagels. Maar eigenlijk begint de geschiedenis van nagelversiering al eerder. 

Uit archeologische bronnen blijkt dat vrouwen al rond 2.500 voor Christus met hun nagels bezig zijn. Indiase vrouwen versieren hun vingertoppen en nagels met henna en ook Egyptische vrouwen zouden hun nagels roze of rood verven met een soort combinatie van bijenwas en pigment. Het schijnt dat de Zuid-Amerikaanse Inca’s in de 15e eeuw hun nagels versierden met tekeningetjes van heilige dieren, zoals adelaars. 

Kunstnagels al statussymbool

In China is het dragen van zeer lange nagels een statussymbool voor de elite: een teken dat je niet hoeft te werken met je handen. Keizerin Ci-Xi (1835-1908) draagt nagels van wel vijftien centimeter lang. Trots toont ze haar nagels en de met goud en juwelen beklede nagelbeschermers op haar statieportret. Je vindt haar foto hier.

Nagellak

In de ‘roaring twenties’ ontwikkelt de snelgroeiende auto-industrie nieuwe lakken. Al snel wordt ontdekt dat deze acryllakken ook heel geschikt zijn om je nagels mee te verven.  Revlon’s Nailpolish is waarschijnlijk het eerste merk nagellak dat met verschillende kleurtjes op de markt komt in 1932, vooral rood en roze. 

Acryl op je nagels

In de jaren zeventig wordt het poeder-vloeistof systeem ontdekt. Deze basisgrondstof, acryl, is afkomstig uit de tandheelkunde en lijkt op het materiaal waarmee tandartsen vullingen in kiezen maken. Met acryl kun je niet alleen beschadigde nagels beschermen, je kunt er ook duurzaam nagels mee verlengen als je een sjabloon gebruikte. De eerste klanten voor de lange acrylnagels zijn Hollywood-sterren en artiesten. De nagels worden meestal vierkant gevijld en knalrood gelakt of juist vol gestrooid met glitter. In de jaren tachtig worden kunstnagels ook bereikbaar voor ‘gewone’ vrouwen en worden ze wat korter en ovaler gevijld. Nadat de tips zijn uitgevonden, kunnen kunstnagels dunner worden en minder plat. Langzamerhand veroveren de kunstnagels ook een plekje in het Nederlandse modebeeld. Naast rode en pasteltinten zie je in de jaren tachtig ook knalkleuren zoals neongeel.  

Professionals

De jaren negentig zijn het tijdperk van de French Manicure nagels. De combinatie van knalroze nagelbedden en felwitte vrije toppen is onweerstaanbaar. Inmiddels komen er meer nagelproducten op de markt, zoals gels, fiberglass en zijde. De groeiende groep nagelstylisten heeft nu iets te kiezen en in Nederland wordt het vak steeds professioneler. De nagels worden nog dunner en er wordt geëxperimenteerd met diepe c-curves en gotische smile-lines… Er komen ook internationale nagelwedstrijden en steeds betere opleidingen. In 1994 verschijnt het eerste nummer van een officieel vakblad: Prof Nail. 

Exotische nagels

Decennialang wordt de nagelmode gedicteerd door de Verenigde Staten. Maar vanaf de eeuwwisseling hebben vooral nagelstylisten uit Rusland en het Verre Oosten een grote invloed op de nagelmarkt in Nederland en de rest van Europa. Langzamerhand verovert de elegante stilettonagel de covers van modebladen. De steeds hoogstaander producten en nieuwe tools zoals pinchstokjes zorgen ervoor dat nagelstylisten lange smalle nagels kunnen maken, die toch stevig zijn en niet breken. Nail art is een must op deze ‘designer nails’. Inmiddels zie je de extreemste nagelvormen, van Bridge, Edge en Pyramide tot de nieuwste trend: ‘Dragon Nails’. Perfect geschikt voor een Chinese keizerin op de een drakentroon… 

Zulke extravagante nagels zijn uiteraard niet geschikt voor dagelijks gebruik. De ‘gewone’ vrouw houdt het al sinds 2011 op een relatief korte nagel met gelpolish die minstens drie weken lang mooi blijft. Zoals dit vrolijke filmpje over de nagelmodes door de jaren heen laat zien, zijn we dus eigenlijk weer bijna terug bij 1916….