Vocht en nagels

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Wist je dat de nagelplaat 10 tot 15% water bevat? De juiste hoeveelheid vocht in de nagelplaat bepaalt hoe sterk en flexibel nagels zijn. Ons regenachtige weer kan een handje helpen om nagels gezond te houden.

Een sterke nagel is geen harde nagel. Nagels die niet snel breken zijn juist flexibel. Hoe stevig nagels ook lijken, ze zijn poreus en juist daardoor soepel genoeg om heel te blijven als je je stoot. Om flexibel te blijven hebben nagels de juiste hoeveelheid vocht nodig. De nagelplaat bevat van nature 10 tot 15% water. Dit vocht komt de nagelplaat binnen via de bloedvaatjes in het nagelbed, maar het vocht kan de nagel ook van buitenaf binnendringen, als je je handen wast of in de regen fietst. 

Te veel vocht

Te veel vocht kan ervoor zorgen dat de nagellaagjes loskomen van elkaar. Als de nagels nat worden, nemen de laagjes voortdurend vocht op waardoor ze zwellen. Als de nagels drogen, krimpen ze weer. Door dit proces kunnen scheurtjes tussen de lagen ontstaan. De nagel kan dan splijten. Daarom is het onverstandig om langdurig met je handen in het water te zitten. Je adviseert je klanten vast om handschoenen te dragen bij het schoonmaken of hun handen op de badrand te leggen tijdens het baden. Wie veel zwemt, zou baat kunnen hebben bij kunstnagels die de natuurlijke nagelplaat deels afschermen van vocht van buitenaf. Het is bekend dat Olympisch kampioen zwemmen Inge de Bruijn altijd lange kunstnagels droeg. Als je de kunstnagels verwijdert, kunnen de nagels echter ‘slap’ aanvoelen. Dat komt omdat de nagel een poos het vocht minder goed kwijt kon en een overschot aan vocht opbouwde. Na een dag of twee is de balans hersteld en bevat de nagelplaat weer een normale hoeveelheid vocht.

Te weinig vocht

Te weinig vocht is ook weer niet goed, want dan worden de nagels juist hard en brokkelig. Heeft een klant te harde nagels, dan zou je dus vocht moeten toevoegen. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want de dosering luistert nauw. Nagelriemoliën of -crèmes brengen vocht in en sluiten bovendien de huid en de nagel af voor ander vocht. Bij harde, inflexibele nagels moet de klant zo min mogelijk oplosmiddelen op de nagel aanbrengen zoals aceton of nagellakremover. Deze producten verwijderen de natuurlijke oliën (de lipiden) uit de nagel en laten de nagel uitgedroogd achter. Heeft een klant echt heel harde droge nagels, dan kun je ze meestal het beste een poosje naturel laten en dagelijks laten behandelen met een vochtinbrengend middel zoals nagelriemolie.

Vocht en nagels

Eigenlijk hebben wij in Nederland het ideale klimaat om onze nagels mooi te houden.

Is regen goed voor nagels?

Eigenlijk hebben wij in Nederland het ideale klimaat om onze nagels mooi te houden. Dat ontdekten wetenschappers van Universiteit van Manchester. Bij een vochtigheidsgraad van 55 procent blijven nagels namelijk het sterkst. Dat halen we hier vaak, vooral bij bewolkt weer in de winter. Voor zijn onderzoek ‘Tensile and shear properties of fingernails as a function of a changing humidity environment’ bestudeerde onderzoeker Stephen Eichhorn maandenlang eigenschappen van nagels. Hij zegt dat nagels bij te droog weer broos worden en bij te vochtig weer te buigzaam worden waardoor ze eveneens makkelijker breken. Vingernagels kunnen vochtiger of droger weer op zich wel aan”, zegt Eichhorn.” Maar het is het best om ze niet aan grote droogte of teveel nattigheid bloot te stellen.” Een fijne tip voor je klanten: lekker buiten wandelen als het regenachtig weer is, kan goed zijn voor de natuurlijke nagels. Als je klant haar handen maar snel afdroogt als ze echt nat zijn geworden en dan weer insmeert met handcrème en nagelriemolie.