Wat betekent de nieuwe privacy wet (AVG) voor jou?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Peta KlaassenPeta Klaassen beantwoordt jouw ondernemersvraag. Deze week behandelt zij de vraag ‘wat betekent de nieuwe privacy wet (AVG)’ voor jou?’  Peta is business consultant, zelfstandig ondernemer en schrijft onder andere Nail Sales voor ProfNail.  Vanuit haar expertise en een heldere kijk op zaken beantwoordt zij graag jouw vragen op het gebied van communicatie, sales of een ander onderwerp.

Wat betekent de nieuwe privacy wet (AVG) voor jou?

Ik hoor veel over de nieuwe privacy wet (AVG), (Algemene verordening gegevensbescherming). Geldt dit ook voor mijn bedrijf, ik werk immers alleen. En wat moet ik er aan doen?

Welke stappen neem je

  1. Ja, deze wet geldt ook voor jou, immers jij werkt met klanten en houdt waarschijnlijk ook persoonsgegevens bij van je klanten. Dit betekent dat je deze gegevens opslaat en gebruikt.
  2. Je moet actief tonen dat jij je houdt aan deze wet. Leg goed vast welke gegevens je gebruikt, met welk doel en voor hoelang.
  3. Als je klanten vraagt om hen gegevens achter te laten, dien je aan te kunnen tonen dat jij voldoet aan de wet. Een zogenaamde ‘privacy verklaring’ dient aanwezig te zijn in je bedrijf. Je kunt deze ook plaatsen op je website.
  4. Maak je gebruik van foto’s e.d. dan moet je toestemming vragen van je klant voor plaatsing. Houd er rekening mee dat een klant je mag vragen de foto te verwijderen.
  5. Je werkt nog niet met personeel, maar mocht dat in de toekomst zou zijn dan moet jij ervoor zorgen dat zij ook bewust zijn van de gevoeligheid van gegevens. Vertel goed hoe jij ermee omgaat en respecteer ook hun privacy. Laat ze een overeenkomst tekenen zodat jij je aan de wet hebt gehouden,

“ Met respect omgaan met klantengegevens, betekent vooral vertellen aan je klant wat je met de persoonsgegevens doet.”

 

 

Heb jij zelf ook een ondernemersvraag? Stuur dan een mailtje naar redactie@prof-nail.nl? De vorige ondernemersvraag was: ‘Omgaan met klachten‘.